Noć muzeja

Bečej

Noć muzeja

Berlinsko plavo – revolucionarna boja

Prva veštačka boja, berlinsko plavo, je proizvedena početkom XVIII veka. Ranije se koristila prirodna plava boja koja se dobija iz minerala lapis lazuri (prirodni ultramin).

Berlinski proizvođač slikarskih boja Heinrich Diesbach 1704. godine pokušavao je napraviti crvenu boju karmin, a slučajno je dobio jedan dobar i jeftin plavi pigment. Ovo revolucionarno otkriće je u velikoj meri uticalo na dalji razvoj likovne umetnosti.

U Spomen kući Tan je posebno interesanto pričati o pronalazku prve moderne boje, jer ova kuća čuva ostavštinu i poznatog hemičara Karolja Tana i svetsko priznatog slikara Mora Tana.

U okviru programa:

-Predstaviće se rad radionice talentovanih učenika programa „Spomen radionica i kamp Tan“

-Posetioce učekuju predavanja i interaktivni program pod nazivom „Priče o pigmentima"

-U radionicu slikanja mogu da se uključe svi zainteresovani posetioci mlađeg i starijeg uzrasta u toku Noći muzeja

Spomen kuća Tan Braće Tan 5-7

Na inicijativu Društva intelektualaca Braća Tan i uz finansiranje lokalne samouprave opštine Bečej i Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja podignuta je spomen zgrada na mestu nekadašnje rodne kuće braće Tan krajem 2012. godine.Spomen kuća Tan je otvorena u aprilu 2013. godine i danas je puna sadržaja naučnog i umetničkog karaktera zahvaljujući neumornom radu Društva intelektualaca i donacijama glavnog pokrovitelja Ministarstva ljudskih resursa Mađarske.Spomen zgrada svojim sadržajem spaja nauku, umetnost i zabavu i pruža bogatu razonodu svim uzrastima.U Spomen kući Tan na više od 400 metara kvadratnih nalazi se izložba od 31 naučno - interaktivne igračke, eksponata. Eksponati posetiocima prezentuju zakone prirode i različite pojave iz oblasti fizike na atraktivan i zabavan način. Interaktivni naučni park omogućuje deci da na zabavan način upoznaju osnovne zakonitosti prirode. Stalna izložba Matematika i priroda realizovana je u saradnji sa Centrom za promociju nauke. Svet u kome živimo pun je obrazaca koji se mogu opisati uz pomoć matematike. Likovna galerija Spomen kuće Tan ujedinjuje različite aspekte umetnosti, kulture i nauke. Pored stalne izložbe, savremeni umetnici takođe imaju priliku da predstave svoj rad, a ima prostora i za pojedine izložbe.

telefon: 060/333-1261 e-mail: office@than.rs website: http://www.than.rs|www.than.rs