Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Veče u Nadbiskupiji

Veče u Nadbiskupiji

Nekadašnja zgrada Austrougarskog veleposlanstva u Kraljevini Srbiji, a danas sedište Beogradske nadbiskupije, pored svoje primarne, religijske namene, predstavlja i pravu istorijsku riznicu. Njena vrata su za vas otvorena samo ove noći.

Nemojte propustiti priliku da čujete priče o događajima koji su prethodili Prvom svetskom ratu i obiđete zgrade Ordinarijata i crkve Krista Kralja, koja krije divne i neobične mozaike.

Vitraž Marka Rupnika, tron namenjen Francu Ferdinandu i kasa iz doba austrijskog konzulata u kojoj je čuvan ultimatum samo su neki od razloga da posetite ovo značajno zdanje.

 

Trajanje programa je do ponoći

Beogradska nadbiskupija Svetozara Markovića 20

Beogradska nadbiskupija je administrativna jedinica Katoličke crkve u Srbiji. Na njenom čelu je danas mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit. Sedište Nadbiskupije se nalazi u nekadašnjoj zgradi austrougarskog veleposlanstva u Kraljevini Srbiji (u sklopu zemljišta veleposlanstva bila i kapela javog karaktera, od obnove Nadbiskupije beogradske 1924. godine crkva Krista Kralja). U zgradi Ordinarijata Nadbiskupije zbili su se važni istorijski događaji, među kojima i oni koji su neposredno prethodili Prvom svetskom ratu.