Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Subotica

Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Stalna postavka slika i predmeta od slame

Stalna postavka slika i predmeta od slame

U Georontološkom centru, u Gerontološkom klubu Centar 1 postoji i održava se slamarska radionica penzionerki. Slamarke se okupljaju i druže,  pripremaju slamu i prave svoja umetnička dela. Ova vrsta umetnosti postala je subotički brend zahvaljujući članicama i uopšte našim sugrađanima koji od vlati pšenice, ječma ili raži prave ukrasne predmete, nakit, ukrašavaju uskršnja jaja, prave trodimenzionalne slike. Najčešći motivi na slikama su salaši, ravničarski pejzaž, slike znamenitih objekata Subotice, motivi secesije. Slama se skuplja, čisti i ravna. Slama se ne boji, koristi se u prirodnim bojama a kombinuju se žitarice da bi se dobila slama raznih nijansi. Slama se seče, plete i  lepi. Za ove radove potrebno je mnogo strpljena, vremena i preciznosti.

SRP je radionica osnovana u Gerontološkom centru,  Gerontološkom klubu Centar I u Subotici, ulica Petra Drapšina 3, 12. novembra 1996. godine, sa ciljem da se uključe sve zainteresovane slamarke penzionerke iz svih gerontoloških klubova sa ciljem da se sačuva tradicija slikanja i pletenja u tehnici slame. Radionica  broji dvadesetak svojih stalnih članova.

Ono što karakteriše ovo radionicu jeste otvorenost za saradnju sa svim ostalim postojećim udruženjima koja se bave ovom vrstom stvaranja. Izložbama koje se organizuju imamo za cilj da se promoviše ova vrsta umetnosti i tradicije, obrazovnim radom pokušaju edukovati mlađe generacije koje bi nastavile da neguju ovu vrstu umetnosti. Svake godine sekcija beleži brojne izložbe kako u ustanovi tako i van ustanove. U 2016.godini učestvovali smo na Uskršnjoj izložbi Gerontološkog centra, na Dužijanci, žetelačkim svečanostima, na 13.maksimirskim jesenima u Zagrebu, na Interetno festivalu, na izložbi u Minhenu gde smo išli preko projekta koji je realizovala subotička lokalna samouprava, na MIRK-u, na koloniji u klubu, božićnoj izložbi u klubu.

Od slame se izrađuju perlice, prstenje, ukrašavaju se uskršnja jaja, izrađuju čestitke za božićne i novogodišnje kao i uskršnje praznike.

U klubu postoji stalna postavka radova u tehnici slame. Postavka je tematska i menja se  zavisno od događaja koji se obeležavaju u ustanovi tj u gerontološkim klubovima. Izložbe radova koje organizujemo su  posvećene određenom istorijskom periodu, prazniku, znamenitim građevinama ovog područja, radovima koji oslikavaju različite pejzaže, verskim motivima...