Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Lutkarska čarolija

Lutkarska čarolija

Neobična izložba, podseća na onu iz radionice čuvenog Đepeta, očekuje vas i vaše mališane u Novom prostoru paviljona.Drvene lutke, od kojih svaka ima svoje ime i svoju priču, pomagaće brkatim orijentalnim rvačima pelivanima da se zagreju na vratilu pre borbe.

Pokrenuće se i automatoni, preteče robota, i svi zajedno zakonima mehanike otputovati u čudesni svet junaka pesama za decu.

U Alternativnoj galeriji proslavljamo 85. rođendan Lega, proizvođača najčuvenije kockice na svetu. Da li ste znali da su prve Lego igračke bile drvene? Igrajmo se i saznajmo kakav put su prešle od nastanka do današnjih dana!

Upoznajte članove humanitarne organizacije Doktori klovnovi  i pomozite onima kojima je vaša pomoć najpotrebnija.

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić" Mali Kalemegdan 1

Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić" osnovano je 1922. godine na inicijativu Branislava Nušića. Osnovni cilj Udruženja je bio, kako je stajalo u Pravilima da „Širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu".

„Cvijeta Zuzorić" je imala tri sekcije: za književnost, muziku i likovnu umetnost; za svaku je postojao odbor i žiri. Na planu likovnih umetnosti Udruženje je razvilo široku aktivnost, tako da je umetnički život izmedju dva rata na različite načine bio vezan za ovo Udruženje. Godine 1928. Udruženje je ispunilo jedan od svojih osnovnih zadataka kada je od dobrotvornih priloga izgradilo Umetnički paviljon na Kalemegdanu po projektima arh. Branislava Kojića.

Prva izlagačka sezona bila je 1928/9. Drugi svetski rat prekinuo je aktivnost „Cvijete Zuzorić" a rad Paviljona obnovljen je 1945.godine i dat na upravu ULUS-u. Od tada u Paviljonu se svake godine organizuju izložbe i druge manifestacije koje svojim sadržajem, karakterom i načinom predstavljanja doprinose razvoju likovne i primenjene umetnosti i širenju likovne kulture.

telefon: 011 2621585 e-mail: ulus@verat.net website: http://www.ulus.org.rs