Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Avdala - blagoslov svetlosti

Avdala - blagoslov svetlosti

Ove noći uvodimo vas u beogradsku sinagogu, čiji je kamen temeljac postavio kralj Aleksandar I još davne 1921. godine. Imaćete priliku da učestvujete u ispraćaju Šabata zajedno s Rabinom, koji ne samo da je otvorio vrata ovog svetog zdanja za sve nas već nas ovom prilikom i poziva:

„Onaj koji želi da uđe u svetost dana mora najpre da napusti svetovnost zahuktalog života. Za zalaskom sunca Kraljica se sprema da ode. Kada su nebesa tamna i pojave se zvezde, Šabat je završen. Vreme je za Avdalu, molitvu koja nas uvodi u novu nedelju. Udišite miris začina i uživajte u poslednjem ukusu raja. Gledajte u sveću i razmišljajte o tome kako će ovaj dan obasjati nadolazeću nedelju“.

Za sva pitanja koja se rode u vašim dušama, rabin Isak Asiel je tu da da odgovor.

20.45: Okupljanje i ulazak u Sinagogu, služba Avdala, a nakon toga razgovor sa Rabinom.

Sinagoga Maršala Birjuzova 19

Jevrejska opština Beograd (JOB) je dobrovoljno organizovana zajednica Jevreja, čiji je cilj da omogući život i kontinuitet jevrejske zajednice u Beogradu, zaštiti njen identitet i neguje jevrejsku tradiciju i kulturu kroz obeležavanje verskih, tradicionalnih, nacionalnih i kulturnih praznika, borbu protiv pojava antisemitizma. ksenofobije i rasizma, vaspitni i obrazovni rad sa decom i omladinom, organizovanje kulturnih delatnosti i negovanje vrednosti Judaizma,brigu o starima i bolesnima, održavanje Sinagoge, negovanje odnosa uzajamnog poštovanja i uvažavanja sa narodima, narodnostima, drugim etničkim grupama i religijama sa kojima živi u široj zajednici. 

telefon: 011-2624-289 e-mail: kultura@jobeograd.org website: