Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Aleje večnosti

Aleje večnosti

Obilazak Aleje velikana tokom noći uvešće nas u svojevrstan vremeplov velikih ljudi kojim ćemo izbrisati granice prošlosti. Setićemo se ne samo njihovih dela već i najznačajnijih momenata iz njihovih života.

Podsetnik na znamenite vojskovođe, državnike, književnike, naučnike, glumce i druge stvaraoce koji su učestvovali u izgradnji naše kulture i oblikovanju duha. Osvežićemo znanje o prošlosti, a sigurno ćemo se zainteresovati za nove istorijske činjenice.

Trajanje programa je do ponoći

Novo groblje - JKP Pogrebne usluge Ruzveltova 50

Novo groblje je u sastavu JKP "Pogrebne usluge" koje se bavi organizacijom i obavljanjem sahrana, kremacijama, ekshumacijama, smeštajem urni, prevozom pokojnika u zemlji i inostranstvu, prodajom pogrebne opreme, cveća, izradom i montažom nadgrobnih obeležja i izradom kaseta za smeštaj urni.

Novo groblje u Beogradu predstavlja jedno od najstarijih beogradskih grobalja i prvi planski uređen gradski prostor za sahranjivanje. Potreba da se formira Novo groblje u Beogradu, može se pratiti od 1871. godine kada je beogradski mitropolit Mihajlo podneo zahtev, da se Staro tašmajdansko groblje, koje je već u tom periodu bilo nedovoljno za potrebe grada, izmesti.

Novo groblje je prvi put ubeleženo na planu Beograda iz 1884. godine, na mestu na kome se i danas nalazi, u Ruzveltovoj ulici. U funkciji je od 1886. godine, kao treće groblje u Beogradu.

Prvi memorijalni spomenik na Novom groblju je Srpska kosturnica, izgrađena 1907. godine u kojoj su sa Starog tašmajdanskog groblja preneti posmrtni ostaci ratnika iz srpsko-turskih ratova. Posebnu znamenitost Novog groblja čine vojnička groblja, pa se kao posebne celine izdvajaju francusko, rusko, italijansko, austro-ugarsko, bugarsko, nemačko i englesko vojničko groblje. 

telefon: 011 20 71 333 e-mail: info@beogradskagroblja.rs website: http://www.beogradskagroblja.rs