Noć muzeja

Zrenjanin

Noć muzeja

Odlikovanja iz legata Istorijskog arhiva Beograda

Radionica za decu: Novinarska forma - Intervju

Izložba pod nazivom „Odlikovanja iz legata Istorijskog arhiva Beograda” je jedinstvena arhivska izložba jer se u njenom fokusu nalaze odlikovanja, a ne ličnosti ili dokumenti iz prošlosti.

Izložbu čine izložbeni panoi na kojima su dati osnovni podaci o nauci o odlikovanjima – faleristici, fotografije odlikovanja, ordenskih povelja i diploma, kratke biografije legatora – dobitnika odlikovanja i fotografije sa dodele odlikovanja.

Ekskluzivitet izložbe čine neka od najekstravagantnijih i najskupljih domaćih odlikovanja posleratne Jugoslavije – Orden slobode, Orden jugoslovenske zvezde i Orden ratne zastave. Orden slobode dodeljen je svega devet puta, sedam domaćim nosiocima i dva puta inostranim. Izrađen je od zlata, platine i u njega je ugrađeno četrdeset pet rubina i šezdeset jedan brilijant. Orden jugoslovenske zvezde je ukrašen sa deset rubina, a Orden ratne zastave izrađen je, između ostalog, od srebra, zlata, brilijanata i rubina.

Među inostanim odlikovanjima ističu se francuski Veliki krst nacionalnog ordena Legije časti i Ordena za zasluge, ruski Orden Suvorova, ali i grčki Veliki komandir kraljevskog ordena dobročinstva, kao jedan od retkih isključivo ženskih ordena.

Na izložbi su prikazani portreti i biografije ličnosti nosilaca odlikovanja čija se zaostavština čuva u sedam legata Istorijskog arhiva Beograda. Među njima su istaknuti političari: Konstantin Koča Popović i Dragoslav Draža Marković, iz sveta nauke tu je dr Desanka Mijalković Stambolić, ali i umetnik, pisac i dramaturg Novak Novaković, poznatiji kao Novak Novak.

Izložba „Odlikovanja iz legata Istorijskog arhiva Beograda” predstavlja priliku da posetioci upoznaju ličnost i vrednost njihovih stvaralaca, vreme u kome su dodeljivana priznanja, ali i mogućnost da se otkrije plodno tlo za naučni, kritički i istraživački rad.

Autor izložbe je Mirjana Obradović, arhivski savetnik

Saradnici: Jelena Mitrović Kocev, Marko Perić, Isidora Stojanović

Likovna i grafička oprema: Zorica Netaj

Tehnička realizacija u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin: Živojin Radlovački, Branislav Milošev i Goran Živić

Istorijski arhiv Trg slobode 10

Istorijski arhiv u Zrenjaninu osnovan je odlukom GIO APV 1. jula 1947. godine sa zadatkom da prikuplja, sreduje, obraduje i cuva arhivsku gradu i registraturski materijal nastao radom pravnih lica na podrucju pet opština: Zrenjanin, Novi Becej, Nova Crnja, Žitište i Secanj. Osim navedenih zadataka, Arhiv saglasno zakonskim propisima, obezbeduje javnost grade i njenu dostupnost u cilju korišcenja u naucne i operativne svrhe.

Tokom rada i postojanja Arhiv je nekoliko puta menjao svoj naziv, a svoj sadašnji, Istorijski arhiv Zrenjanin, nosi od 1965. godine. Arhiv čuva oko 3.500 metara arhivske građe svrstane u 645 fondova i zbirki. Pri Arhivu radi biblioteka koja raspolaže sa oko 12.000 bibliotečkih jedinica i velikim brojem listova i časopisa. Biblioteku vodi stručno lice, bibliotekar, koji ujedno radi i sa istraživačima koji koriste arhivsku gradu. Bibliotečki fond se svake godine uvećava novim bibliotečkim jedinicama. Knjigovezački poslovi se obavljaju u samom Arhivu, jer imamo malu knjigovezačku radionicu i kvalifikovanog knjigovezca koji obavlja poslove povezivanja knjiga ali i druge poslove, vezane za ovu delatnost.

telefon: 023 564 322 website: http://www.arhivzrenjanin.org.rs|www.arhivzrenjanin.org.rs
2 Drugi grad
Drugi grad Alternativa klub