Noć muzeja

Niš

Noć muzeja

Nišlija Svetislav Tisa Milosavljević – banjalučki Perikle

Ova izložba osvetiće životni i profesionalni put Svetislava Tise Milosavljevića rodjenog Nišlije, o kome se u Nišu, nažalost malo zna.

Tisa Milosavljević bio je prvi ban Vrbaske banovine koji je iza sebe ostavio dubok graditeljski trag –u to vreme podignuto je više od 100 škola, Banski dvor u Banjaluci, Narodno pozorište i mnogo drugih objekata, zbog čega je u Banjaluci zaslužio laskavu titulu banjalučki Perikle. Svetislav Milosavljević bio je Ministar saobraćaja Kraljevine Jugoslavije u vladi svog zemljaka Nikole Uzunovića, a u vojničkoj karijeri dostigao je čin brigadnog generala. Uopšte uzev, sve čega se ovaj Nišlija prihvatio na svom burnom životnom putu bilo je uspešno, o čemu će na izložbi posvedočiti dokumenta i fotografije Arhiva Republike

Istorijski arhiv Niš Tvrđava bb

Istorijski arhiv Niš osnovan je kao arhivsko središte 24. aprila 1948. godine sa zadatkom da prikuplja, sređuje i čuva pisana dokumenta sa područja koje mu je dato u nadležnost – grad Niš i još 7 opština šire od Nišavskog upravnog okruga.

Arhiv čuva 888 fondova arhivske građe, 7 zbirki, 128 starih i retkih knjiga, 1610 naslova niške periodike i 201 crkvenu matičnu knjigu rođenih, umrlih i venčanih. U okviru kulturno-prosvetne delatnosti, niški Arhiv je do sada priredio 80 tematskih izložbi, a izdavač je časopisa za istoriografiju, arhivistiku i humanističke nauke „Peščanik“, koji izlazi već 7 godina.

Stalna postavka je izložba pod nazivom „Istorija Istorijskog arhiva Niš“

telefon: 018/515-608 e-mail: arhivnis@open.telekom.rs website: http://www.arhivnis.co.rs/|www.arhivnis.co.rs/