Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Guča

Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Heroji umetnosti – sada i nekada

Izložba mladih umetnika iz Lučana, koji su uspešnom postavkom u svom mestu otvorili vrata široj javnosti da zavire u njihov svet prepun boja, šarenolikosti, rukom izvajanih umetnosti.Oni svoj put nastavljaju i sada se predstavljaju meštanima Guče, u prelepom ambijentu Muzeja trube.

Heroji umetnosti – sada i nekada
  • 17.00h – 18.00h Heroina jednog vremena Rajka Borojević i dragačevske tkalje
    Ovo je priča o ženi, heroju, HEROINI JEDNOG VREMENA I NJENIM VREDNIM TKALJAMA. Zahvaljujući njenoj energiji i upornosti, ali i tome da su je žene volele i da su joj verovale Dragačevke zajedno sa svojim rukotvorinama stižu u svet. Rajka Borojević je dobitnik više značajnih nagrada: Orden rada(1968);  Decembarska nagrada opštine Lučani(1968); Privredna komora Kraljevo (1970); Vukova nagrada(1972).
  • 18.00 – 19.00 - U znak sećanja na Rajku Borojević i njene tkalje, biće organizovana radionica tkanja i pletenja, u prizemlju Muzeja trube.
  • 19.00 – 21.00 - Postavka novih radova samoukih slikara i vajara Dragačeva. Radovi članova Udruženja se nalaze u mnogim poznatim galerijama, ustanovama, kao i privatnim kućama u zemlji i svetu. Udruženje je nagrađeno velikim brojem priznanja, diploma i plaketa.
  • 21.00 – 23.00 - U Muzeju trube biće instalirano platno na kojem će se prikazivati slajdovi postavke iz Muzeja u Goračićima, kojim se posetioci pozivaju da posete isti. Muzej Goračićke bune posvećen Goračićkoj buni iz 1893.godine kada je poginulo 18 seljaka iz Goračića, Guberevaca i Živice.
  • 23.00 – 01.00 - Za vreme noći muzeja biće otvoren i klub udruženja samoukih slikara i vajara dragačeva gde posetioci mogu videti  radove ovih umetnika.
Klub Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačevo – Guča Republike bb, 23230 Guča

U ostvarivanju svoje statutom utvrđene uloge i realizaciji programskih aktivnosti Udruženje sarađuje sa Centrom za kulturu, sport i turizam u Guči. Osnovano je 27. decembra 1974. godine u Guči sa namerom da nastavi bogatu tradiciju ikonoslikara ( Janka Mihailovića Molera) i klesara spomenika (Radosava Čikiriza) iz sredine XIX veka. Udruženje je predstavilo likovno stvaralaštvo Dragačeva u zemlji i inostranstvu. Ostvarena je saradnja sa likovnim umetnicima, unapređen i podignut nivo komunikacije umetnika i svih zainteresovanih za ovu vrstu stvaralaštva.Ima 46 članova,  neguje izvorne lepote i tradiciju ovog kraja. Zapaženo je po brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama, učešćem na smotrama  samoukih likovnih stvaralaca u zemlji i inostranstvu. Aktivnosti Udruženja su doprinele popularizaciji likovnog narodnog stvaralaštva Dragačeva, postakli članove Udruženja za dalji rad, razvili nove tehnike i likovne izraze, a ujedno i dali doprinos kulturnoj i turističkoj prezentaciji opštine. Klub Udruženja je opremljen  mnogobrojnim umetničkim radovima ( 168 eksponata: skulpture i ikone u drvetu, slike: ulje na platnu, , pastel, tempera ,akvarel, akril, olovka u boji, tuš .. )

telefon: 063/8837665 e-mail: snezanarkostic@gmail.com website: http://www.saborguca.com/Stvaralastvo.html