Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Inđija

Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00

Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965)

Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965)

U subotu, 21. maja od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći u prostorijama galerije Kuće Vojnovića biće otvorena izložba Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965). Izložba je nastala u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog. 

Postavka autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Đarmati, prvi put objedinjuje i prikazuje do sada manje poznate detalje iz biografije Pavla Beljanskog.

Pošto je sakupio najcelovitiju zbirku umetničkih dela srpskog slikarstva prve polovine XX veka i poklonio je srpskom narodu, Pavle Beljanski (1892–1965) je postao jedan od njegovih najvećih darodavaca. Najbliži i najintimniji prijatelji Pavla Beljanskog bili su članovi porodice. Uz njih, formiranju ličnosti Beljanskog doprinelo je i upoznavanje s kulturom evropskih metropola, zatim poznanstva s mnogobrojnim članovima diplomatskog kruga, među kojima su bili Jovan Dučić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Rastko Petrović, kao i druženje sa umetnicima i kulturnom i intelektualnom elitom vremena. Pored obilazaka muzeja, galerija i antikvarnica, podjednako je uživao i u klasičnoj muzici, posetama pozorištu, igranju bridža, putovanjima, luksuznim automobilima, konjskim trkama. O tome prvenstveno svedoče pisma, dopisnice, fotografije i drugi artefakti, sačuvani u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Postavkom će biti obuhvaćeno poreklo Beljanskog čime će se približiti život građanske porodice krajem 19. i početkom 20. veka. Pored specijalno dizajniranog materijala postavke, porodičnim portretima i portretima samog Beljanskog, kao i izborom predmeta iz lične i porodične zaostavštine biće predstavljeno njegovo neposredno okruženje, ali i prijateljski odnosi kolekcionara i umetnika, prvenstveno Jefte Perića, Zore Petrović, Koste Hakmana i Mila Milunovića. Predstavljanjem njegovih javnih angažovanja ispratiće se i kretanja u diplomatiji tokom prve polovine 20. veka i konačno, stvaranje kolekcije i otvaranje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavka će prikazati portrete Pavla Beljanskog i umetnička dela koje je kolekcionar poklonio ili prodao drugim muzejima i institucijama. Izložbu će obogatiti citati Beljanskog i citati drugih o njemu. Novim čitanjem i interpretacijom arhivske građe upotpunjuju se saznanja i dodaju novi komadići mozaika u sagledavanju njegove diplomatske karijere, kolekcionarske strasti, odnosa s porodicom i prijateljima. Na ovaj način će po prvi put biti predstavljen kolekcionar i osnivač jednog od najreprezentativnijih legata na prostorima bivše Jugoslavije.

Tokom trajanja izložbe Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965)  21. maj – 4. jun 2016.  pripremljen je raznovrstan prateći program u vidu autorskih vođenja i projekcija dokumentarnih filmova.

Projekcije filmova u galeriji Kuće Vojnovića

-Nađeni gral

Dokumentarna emisija iz poznatog serijala Radio-televizije Vojvodine, posvećena je Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Iz savremenog ugla govori o ličnosti Pavla Beljanskog, o istorijatu i životu ovog muzeja koji prezentuje jednu od najcelovitijih umetničkih kolekcija u Srbiji. Ujedno, emisija predstavlja instituciju kulture koja zahvaljujući visokim profesionalnim kriterijumima, s godinama prerasta u jedan od vodećih centara za istraživanje moderne umetnosti u zemlji, temeljeći svoj rad na idejama samog Pavla Beljanskog.

19.00 i 22.00 časova   

-TV emisija o Pavlu Beljanskom

Dokumentarna emisija autorke i urednice Maje Skovran posvećena je Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i njenom darodavcu. Baveći se temom legata i kolekcionarstva, predstavlja ličnost Pavla Beljanskog, njegovu po svojoj celovitosti jedinstvenu kolekciju umetničkih dela, ali i instituciju kulture koja važi za referentni centar moderne umetnosti u Srbiji.

20.00 i 23.00 časova                                                                                                                     

Galerija Kuće Vojnovića Cara Dušana br. 3

Od 2007. godine sastavni deo Kulturnog centra Inđije čini i Kuća Vojnovića sa svojim galerijskim prostorima. Poznata i ugledna porodica Vojnović iz Inđije i njeni potomci ostavili su gotovo pre 48 godina kuću i celokupnu imovinu iz kuće svom gradu. Legat Đorđa Vojnovića vredan je poklon građanima Inđije, na osnovu kojeg je moguće prepoznati život građanske klase u drugoj polovini XIX veka. Portreti članova porodice Vojnović zauzimaju istaknuto mesto u umetničkoj zbirci koja čini deo legata Đorđa Vojnovića. Svi portreti su delo ruku nepoznatih austrijskih majstora, rađeni u duhu umetnosti druge polovine XIX veka, sa izraženom notom realističkog tretmana predstavljenih ličnosti. U Kući Vojnovića nalazi se i legat slikara Nikole Petkovića sa 71 eksponatom.