Noć muzeja

Novi Sad

Noć muzeja

Radionice mali fizičari i mali matematičari...

Vazdušni top – kuglanje vazduhom

Napravili smo vazdusni top kojim cemo deci pokazati kako da molecule vazduha tretiraju kao kuglice koje se elasticno sudaraju i koje sudarajuci se predaju jedna drugoj energiju te tako bivaju fokusirane topom pomocu koga rusimo plasticne case na poprilicnoj udaljenosti. Ovo je potpuno bezopasan i zanimljiv eksperiment koji deca mogu koristiti i u svrhu ucenja zakona sudara u fizici i u svrhu medjusobnog takmicenja u rusenju plasticnih casa na vecoj udaljenosti.

Nenjutnovska tečnost

Napravili smo tecnost koju dok drzimo u rukama i stiskamo imamo osecaj da stiskamo nesto čvrsto, ali cim popustimo stisak ona se pretvara u tečnost i počne da nam curi niz ruke. U posudu sipamo ovu tečnost i presipamo je iz posude u posudu ali kada jako udarimo pesnicom u posudu punu tečnosti, neće prsnuti ni kap, imaćemo osećaj kao da smo udarili u gumeni sto. Ovim eksperimentom zelimo deci pokazati da postoje tzv nenjutnovske tecnosti koje se pod pritiskom ponasaju kao cvrsta tela, a cim prestanemo da delujemo na njih pritiskom, one poprimaju sve osobine tecnosti.

Eksplozija boja

Koristeci mleko, prehrambene boje i detrdzent za sudje, pokazacemo deci eksploziju boja u mleku, koja ne samo sto lepo vizuelno deluje, vec i objasnjava sile povrsinskog napona u tecnostima i njihovo raskidanje. Ovim eksperimentom deca shvataju zasto bas detrdzent koristimo za pranje posudja u domacinstvu.

Razdvajanje soli od bibera

Ovim eksperimentom cemo pokazati ucenicima kako da elektricnom silom koju dobiju naelektrisanjem bilo kog plasticnog predmeta trljajuci ga kroz kosu, mogu razdvojiti biber od soli iz smese soli i bibera. Ovaj eksperiment, osim sto deci prize zabavi, pruza im i uvidjanje razlike izmedju gravitacione sile koja nas sve privlaci ka zemlji i elektricne sile.

Happy cubes

Happy cubes je set mehaničkih slagalica koju je kreirao Dirk Laurezssens 1986. godine u Belgiji. Sastoji se od više slagalica koje su različite boje, a svaka od njih ima šest jedinstvenih delova. Zadatak je od iste boje složiti savršenu trodimenzionalnu kocku, a zatim ih presložiti u dvodimenzionalni ram. Svaka boja prestavlja različit nivo težine. Takođe, moguće je kombinovati više slagalica i tako napraviti različite trodimenzionalne objekte.

Aktivnost:

-Nastavnik daje objašnjenje kako treba složiti savršenu kocku i pokazuje primer složene kocke.

-Deca kreću od najlakše plave slagalice i rešavaju zadatak.

Težine zadataka variraju pa su pogodne za različite uzraste.

Ova igra doprinosi razvoju:

-logičko-matematičke inteligencije;

-prostorno-vizuelne inteligencije;

-divergentnog mišljenja;

-motoričkih sposobnosti;

-kreativnosti

Privatna OŠ „Miroslav Mika Antić“ Dositejeva 12

Privatna OŠ „Miroslav Mika Antić“ mlada je škola koja velikim koracima raste, osvajajući veštine kvalitetnog i sadržajnog osnovnog obrazovanja koje priprema.

telefon: 063 52 52 30 e-mail: office@skolamikaantic.edu.rs website: http://www.skolamikaantic.edu.rs/|www.skolamikaantic.edu.rs/