Noć muzeja

Novi Sad

Noć muzeja

Sava Šumanović i tajna pod kupolom

20:00 - 02:00

Ova izložba je zajednički projekat Galerije Matice srpske i Francuskog instituta u Srbiji, koji promoviše veze srpske i francuske kulture. Šumanović je u Parizu proveo nekoliko godina svog umetničkog delovanja i tada je oslikao jedan od stubaca u čuvenom pariskom kafeu „La Coupole“. Slučaj je hteo da se skice (ulje na platnu) za četiri ženske figure danas čuvaju u privatnom vlasništvu u Srbiji, a da su originalne zidne slike i dalje u Parizu. Izvesno je da je Šumanovićevo angažovanje u „La Coupole“, u čijem dekorisanju su učestvovali i drugi pariski slikari, u neposrednoj vezi sa njegovim statusom i ugledom na pariskoj umetničkoj sceni.

Izložba premijerno predstavlja Šumanovićeve skice za Četiri karijatide, a upotpunjena je replikom oslikanog stubca, video radom umetnika Igora Antića za koji je muziku radila Aleksandra Vrebalov i fotografijama ovog čuvenog lokala, sa namerom da se deo atmosfere i duha mondenskog Pariza prenese u Novi Sad, a deo slikarskog stvaralaštva Save Šumanovića izloži u okvirima u kojima je nastajalo.

Sava Šumanović i tajna pod kupolom
Galerija Matice srpske Trg galerija 1

Galerija Matice srpske, institucija od nacionalnog značaja, je jedan od najstarijih muzeja u Srbiji. Osnovana je 1847. godine u Pešti u okrilju Matice srpske, najstarijeg kulturnog, književnog i naučnog društva kod Srba. Najpre kao Muzej Matice srpske, a zatim od 1947. godine kao samostalna institucija, Galerija se bavi prikupljanjem, čuvanjem, proučavanjem, izlaganjem i interpretacijom umetničkih dela nacionalne kulturne baštine. Otvorena za javnost 1958. godine u današnjoj zgradi na Trgu galerija, svojom stalnom postavkom i izložbama, Galerija Matice srpske teži da bude mesto edukacije o razvoju umetničkih ideja, o umetnicima, delima, kao i o svojim dobrotvorima.

Sa kolekcijom koja broji preko 9.000 umetničkih dela nastalih u periodu od XVI do XXI veka, Galerija Matice srpske predstavlja jedan od najbogatijih umetničkih muzeja u zemlji. Po značaju i celovitosti, izdvajaju se zbirke slikarstva, vajarstava, grafike i crteža XVIII i XIX veka i prve polovine XX veka koje ilustruju nastanak i razvoj nacionalne umetnosti novijeg doba i ukazuju na položaj i mesto srpske kulture u evropskom kontekstu.

Brigu o umetničkoj kolekciji i njenoj zaštiti vodi konzervatorsko-restauratorsko odeljenje Galerije, koje aktivno učestvuje i u širim projektima zaštite nasleđa u saradnji sa drugim institucijama u zemlji i inostranstvu, i dosledno promoviše rezultate i domete svoga rada kroz izložbe, publikacije, stručna predavanja i dr.

Poseban segment rada Galerije predstavljaju edukativni programi i kreativne radionice za decu u kojima se na zanimljiv način deci približava nacionalna umetnost i kulturna baština.

telefon: 021 48 99 000 e-mail: info@galerijamaticesrpske.rs website: http://www.galerijamaticesrpske.rs|www.galerijamaticesrpske.rs