Noć muzeja

Novi Sad

Noć muzeja

Izložba maketa i još ponešto...

U zgradi Spomen-sobe Rečne flotile, u velikoj sali, postavljena je izložba maketa brodova, aviona i oklopnih vozila. Većina izloženih maketa su plastični modeli, ali su izloženi i unikatni modeli ručno izrađeni od drvate, papira i metala. Izložbu upotpunjuje dokumentarni foto materijal sa aeromitinga širom Evrope, muzeja vazduhoplovstva I takmičenja. Takođe, predstaviće se maketarska raduonica sa prikazom sklapanja, bojenja I označavanja plastičnih maketa aviona, upotrebe alata…

18:00 -02:00

Da li znate: da je prva fabrika aviona u Jugoslaviji i Srbiji bila u Novom Sadu; da je na Dunavu kod Žeželjevog mosta bio „hidrodrom” na kome su poletali i sletali hidroavioni iz fabrike IKARUS; da je Jugovićevo, deo Novog Sada, dobilo naziv po Jovanu Jugoviću, komandantu Prvog vazduhoplovnog puka Kraljevine Jugoslavije...?

Kroz ovaj sadržaj, koji su vam pripremili Maketarski klub Novi Sad i IPMS Srbija u saradnji sa Rečnom flotilom Vojske Srbije, upoznajte i zavolite ovaj zanimljiv hobi.

Izložba maketa  i još ponešto...
Rečna flotila Vojske Srbije 1300 kaplara 11

Rečna flotila je jedinica Kopnene vojske ranga brigade namenjena za odbranu i zaštitu prava na unutrašnjim plovnim putevima i bezbednost plovidbe, spasavanje na plovnim rekama i kanalima, pružanje pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa i učešće u mirovnim operacijama i međunarodnoj vojnoj saradnji. U svom sastavu ima rečne odrede i pontonirske bataljone opremljenje višenamenskim rečnim brodovima i čamcima, ronilačkom opremom, amfibijskim transporterima i pontonskim člancima. Jedinice Flotile baziraju u garnizonu Beograd, Novi Sad i Šabac. Spomen-soba Rečne flotile se nalazi u kasarni „Aleksandar Berić“ (tkzv. kasarna Mornarice) u Novom Sadu, na Limanu 4. To je svojevrstan muzej rečnog brodarstva i jedini te vrste kod nas u zemlji, koji oslikava priču o postanku rečnih ratnih flotila na ovim prostorima i prenosi duh istorije i tradicije vojnog brodarstva kod nas. Izložbena postavka smeštena je u posebnom objektu, nadomak ulaza u kasarnu i površine je oko 120 kvadratnih metara. Sastoji se od 18 odeljaka i urađena je kao unutrašnjost broda, sa preko osamdeset eksponata. Svaki deo spomen-sobe govori o nekom periodu istorije i tradicije Rečne flotile.

telefon: 021 4835 448 website: http://www.vs.rs|www.vs.rs